Har dere hørt om at blåskjellene forsvinner? Har dere kanskje forsøkt å finne blåskjell for å spise eller bruke som agn for å fiske krabber, men så finner dere ikke noe der dere alltid har pleid å plukke? Dette har forskerne også merket. Men ingen vet egentlig hvorfor blåskjellene har forsvunnet.

Av og til ser vi små blåskjell, altså «nyfødte». Vi ser også i blant de gamle og store skjellene, men vi mangler «ungdommene». Det ser også ut som at det er en del blåskjell på brygger og det vi kaller «kunstige installasjoner», men ikke så mye der det alltid har pleid å være blåskjell i naturen. Og dette skjønner vi ikke noe av.

Er det fordi fugl og fisk spiser opp «ungdomsskjellene» fordi de er passe store? Er det fordi skjellene blir syke? Her kan dere hjelpe oss med å finne svar.

I denne oppgaven skal dere samle inn data ved hjelp av en blåskjell-BINGO. Vi skal skrive ut bingoarkene til dere, og kanskje komme til klassen og fortelle litt om hva dere skal gjøre, hvis dere vil det.

På bingoarket skal dere registrere om dere ser småskjell, ungdomsskjell eller voksenskjell. Småskjell er mindre enn lillefingerneglen din. Ungdomsskjell er større enn lillefingerneglen, men mindre enn tommelen. Til slutt har vi de voksne, som er større en tommelen din.

Dere trenger ikke plukke skjellene. Bare la dem bare bli sittende fast mens dere gjør undersøkelsene. Det er kjempefint hvis dere gjøre dette flere ganger gjennom hele året, både sommer og vinter. Gjør gjerne undersøkelsene på flere steder. Dette vil gjøre at vi kan finne ut masse om hvilke aldersgrupper av blåskjell som finnes på de ulike stedene, og om dette svinger over sesongen.

Når dere har fylt ut bingoarkene, kan læreren eller en voksen ta bilde av alle sammen. Så kan dette sendes til oss sammen med informasjon om hvor dere har vært. Gjør dette gjerne så nøyaktig som mulig, og tegn gjerne inn på et kart.

Etterpå kan vi taste disse dataene inn på datamaskinen og bruke dem til å finne ut om ting har endret seg, eller om de ulike strendene dere har besøkt er forskjellige. Vi kan også bli med ut første gangen, så dere er sikre på at dere forstår hva dere skal gjøre.

COASTFRAG science education activity - Task 4. Blue mussels